-Čuvamo li svoje zdravlje: Bio Clinica Hrvatska
Ovo web mjesto upotrebljava kolačiće (cookies). Kliknite OVDJE za više informacija. Nastavkom pregleda ovog web mjesta slažete se s korištenjem kolačića.
 
Zatvori

Informacija

Molimo, pričekajte trenutak!

ČUVAMO LI SVOJE ZDRAVLJE?
KAKO UZ DANAŠNJE UVJETE ŽIVOTA OSTATI ZDRAV?


Najveći broj ljudi cijeni ono što ima tek kada to izgube, pa je tako i sa zdravljem. Međutim, tad je ponekad i prekasno. Ne treba čekati da se javi alarm našega tijela sa znakovima bolesti, nego treba stalno misliti i postupati preventivno na očuvanju svoga zdravlja.

Vrlo važan čimbenik u očuvanju zdravlja je i količina dnevnog unosa KUHINJSKE SOLI u naše tijelo, o čemu upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. Naime, zbog povećane količine soli u dnevnoj prehrani kroz duže vrijeme dolazi do niza problema i komplikacija. Povisuje se krvni tlak, što dovodi do bolesti srca i krvnih žila, mozgovnog i srčanog udara u povećanom broju.


Uz višak soli troši se više lijekova, a sve to poskupljuje liječenje, što je problem u doba recesije. Iz tih i brojnih drugih razloga Svjetska liga za borbu protiv povišenog krvnog tlaka, predložila je moto: “Informirajte se i živite duže!” U Hrvatskoj povišen krvni tlak ima 40% ljudi i postao je nova svjetska epidemija, a kuhinjska sol je jedan od dokazanih čimbenika.

Smanjenjem unosa soli smanjio bi se krvni tlak u pučanstvu za 30%. Sol koja daje slani okus bez gorčine može biti korisna HRANA, LIJEK, ali i OTROV, tihi ubojica, pa se nažalost u nas unosi dnevno 12 do 16 g. Preporuka je za djecu do jedne godine života 1g/24 sata. Od četiri do šest godina 3g/24 sata, od sedam do deset godina 4g/24 sata, a za odrasle maksimalni dnevni unos ne bi smio biti veći od 6g/24 sata! U litri mlijeka ima 2 g soli, u kilogramu kruha 5 g, a da ne govorimo u mesnim prerađevinama.

Cilj nam je informirati vas i poticati na umjeren unos soli i na skrivene količine u proizvodima kao što su: pizze, slanci, šunka, gotovi proizvodi u vrećicama ili konzervama, hrana u restoranima. Uz uporabu VEGETE ili sličnih dodataka ne zaboraviti da je u njima do 60% kuhinjske soli i da u žlici Vegete može biti do 28 g soli. Treba se odreći dodavanja soli prije kušanja hrane.
U Hrvatskoj se prema preporuci Europske unije i Svjetske organizacije provodi inicijativa za maksimalni dnevni unos soli koji ne prelazi 5 g pod motom: “Manje soli više zdravlja!” Počnimo s ovim znanjem od sebe, svojih prijatelja i obitelji, mijenjati naše loše navike i čuvajmo svoje zdravlje.

Hrana može biti dobra ili loša, ali prehrana mora biti zdrava, pa ukoliko je ona nedostatna ili nekvalitetna, čak i genetski modificirana, onda će zasigurno sve stanice, organi i tijelo trpjeti, a ako to traje iz ranih razloga duže, može doći do raznih KRONIČNIH bolesti. Zato bi prva zadaća trebala biti uzimati nešto kao DODATAK PREHRANI. Danas na tržištu nudi se velik broj takvih proizvoda, manje ili veće kakvoće, pa se bez preporuke nutricionista teško odlučiti za pravi izbor, a bez konzultacije s liječnikom.

U bankama nema kamata dok nešto niste uložili, tako se i u zdravlje mora ulagati pa se može ostati zdrav.